مطالعه کتاب های شعر و کتاب های ادبیات علاوه بر اینکه تمام مزیت های مطالعه یک کتاب را به خواننده می رساند (مانند افزایش آگاهی و افزایش دایره واژگان) حس و حالی متفاوت و جذاب را در فرد ایجاد می کند. در کتاب های شعر و ادبیات حقایق عمیق، رمزگونه و به صورت واژگانی موزون بیان می شوند و حل این معماها یکی از جذابیت های مطالعه کتاب های شعر و ادب است. در کتاب های شعر و ادبیات شاعران با استفاده از استعاره، تمثیل و تشبیه، مفهوم مطالب خود را پنهان کرده و خواننده را وادار به یک بازی جذاب می کند تا خواننده مجبور باشد چندین چند بار متن را بخواند و پس از یافتن مفهوم به احساس لذتی عمیق دست پیدا کند. این رمزگشایی ها و احساسات لطیف خودشان عاملی هستند که روز به روز باعث رشد خواننده شده و اشتیاق افراد را برای مطالعه کتاب های شعر و ادبیات افزایش می دهند.
بسیاری از افراد کتاب های شعر و ادبیات خود را تنها برای داشتن یک کلکسیون کتاب در کتابخانه هایشان تهیه می کنند و خیلی کم از آنها استفاده کرده و مطالعه می کنند. کتاب های شعر و ادبیات علاوه بر نکات ذکر شده خواننده را با تاریخ و هویت زمان خود آشنا می کنند. اکثر کتاب های شعر و ادبیات را بر اساس مفاهیم و مسائل اخلاقی نوشته اند و به همین دلیل نکات آموزنده اخلاقی زیادی را به همراه خود دارند.
اهمیت کتاب های شعر و ادبیات در تمامی ادوار تاریخ مشاهده شده است زیرا شاعران و نویسندگان در هر دوره ای از جایگاه ویژه اجتماعی برخوردار بوده اند. این اهمیت تا جایی است که تمامی مقاطع تحصیلی یک کتاب مجزا برای مطالعه و آموزش ادبیات دارند و معلمین و مسئولان آموزشی بسیاری از آموزه های خود را به زبان شعر و ادبیات به دانش آموزان ارائه می دهند.
اهمیت و جذابیت کتاب های شعر و ادبیات در چهارچوب چگونگی مطلب است. شاعران و نویسندگان کتاب های شعر ادب معمولاً مطالب خود را طوری نگارش می کنند که خوانندگان بتوانند با آنها همزاد پنداری کنند این احساس ایجاد شده باعث تخلیه احساسات خواننده شد و از این جهت برای خواننده احساس آرامش را به همراه بیاورد.
بعد از بررسی اهمیت مطالعه کتاب های شعر و ادبیات به سراغ ابعاد مختلف این کتاب ها می رویم.
اهمیت مطالعه کتاب های شعر و ادبیات کهن یا کلاسیک
هیچ جامعه ای به فهم عقبه و گذشته خود بی اعتنا نیست کتاب های شعر و ادبیات کهن هویت و فرهنگ تاریخی یک جامعه را شکل می دهند. شخصیتها، احساسات، تجربیات، مضامین، ارزشها و دیدگاههای بیانشده در کتاب های شعر و ادبیات به گونه ای است که برای هرکسی با هر سطح اجتماعی ملموس بوده و قابل درک است و هر فردی می تواند از این کتاب ها بهره گیری های خود را داشته باشد.
مطالعه کتاب های شعر و ادبیات کهن علاوه بر جذابیت، ذهن هر خواننده ای را به چالش کشیده و سؤال هایی را برای خواننده ایجاد می کند. خوانندگانی که به دنبال پاسخ پرسش های خود می روند درک عمیق تری از خودشان و جامعه ای که در آن زندگی می کنند به دست می آورد.
مطالعه کتاب های شعر و ادبیات کهن در رابطه با تاریخ، جوامع بشری، انسانها و دگرگونی ها از دیروز تا امروز صحبت می کنند این مطالب درک خواننده را بالا برده و مهارت های اجتماعی فرد را ارتقاء می دهد. کتاب های شعر و ادبیات کهن به گونه ای نگارش شده اند که انگار خواننده در آن زمان زندگی کرده است و این یعنی کسب تجربه ای که به واقعیت تبدیل شدن آن غیر ممکن است، اینکه شما در تاریخی زندگی کنید و تجربه کسب کنید که به دنیا نیامدهاید هنر کتاب های شعر و ادبیات است.
مطالعه کتاب های شعر و ادبیات کهن برای خیلی از افراد سخت و غیر قابل درک است و این موضوع از جذابیت مطالعه این کتاب ها می کاهد. اما از لحاظ ساختار نوشتاری و سبک نگارش تمامی این کتاب ها منحصر به فرد هستند و در صورتی که خواننده به موضوع کتاب علاقه ای نداشته باشد با مطالعه آن با سازهها، نشانهگذاریها، گرایشها و… آشنا می شود که خود اهمیت ویژه دارد.
بسیاری از اساتید زبان و ادبیات اعتقاد دارند که بسیاری از افراد و نویسندگانی که نوشتن علاقه دارند حتماً باید کتاب های شعر و ادبیات کهن را مطالعه کنند زیرا این متون در یک دوره تاریخی مورد توجه بوده اند و مقبولیت جمعی دارند و از لحاظ قواعد نوشتن و واژگان به کار رفته می توانند الهام بخش باشند. نویسندگان نوپا می توانند با درک و فهم و تسلط کامل بر متون شعر و ادبیات کهن سبک خود را پیدا کرده و این کتاب ها الهام بخششان باشند.
از مزیتهای دیگر مطالعه کتاب های شعر و ادبیات فارسی این است که افراد دیگر کتاب ها را سطحی مطالعه نکرده و به مطالعه مفهومی کتاب ها می پردازند و متن هایی که تا قبل از این برایشان ساده بوده معنایی جدید پیدا می کنند و به طور کلی مطالعه کتاب های شعر و ادبیات کهن درک مطالعه فرد را افزایش می دهد.
از همه مهتر اینکه کتاب های شعر و ادبیات کهن یکی از نقاط قوت ادبیات یک کشور را شکل می دهند چون با گذشت زمان زیادی از نگارش این کتاب ها برخی از آنها هنوز نمونه های درخشان و تکرار نشدنی هستند. مثال بارز این کتاب های شعر و ادبیان کهن فارسی گلستان و بوستان سعدی است که بعد از گذشت چند قرن هنوز هم بی نظیر و شگفت انگیز است.
چرا مطالعه کتاب های شعر و ادبیات در دوران کودکی اهمیت دارد؟
همانطور که در ابتدا توضیح دادیم کتاب های شعر و ادبیات دری جادویی هستند به دنیای خیالات و حقایق عمیق. دوران کودکی نسل های قبل با شعر های آهنگین و پر مفهوم عجین شده بود اما کودکان امروز به دنیای مجازی و دیدن تلویزیون علاقه بیشتری نشان می دهند. محققان به این نتیجه رسیده اند که کتاب های شعر و ادبیات گذشته به دلیل تغییر زبان و نوشتار ادبیات برای کودکان امروز سنگین است و کتاب های شعر و ادبیات مناسب با سن کودک تعدادشان کم است، به همین دلیل است که کودکان تمایلی به مطالعه کتاب های شعر و ادبیات ندارند.